hétfő, július 18, 2005

Pazarlás

Nap mint nap olvasom mindenhol, hogy milyen bámulatosan fejlődik az informatika, a nyers géperő egyre több és több, a mai asztali gépek az öt évvel ezelőtti Top 500-ban is előkelő helyen lehettek volna, stb... De sehol nem olvasok arról, hogy mindez a nyers erőnövekedés elmegy arra, hogy mindenféle szines-szagos lóalkatrészek táncolnak a képernyőn, nyolvanhat kérdésben kitudakolják azt az egy igenlő választ, hogy Ieenvazzeg, tényleg ezt akarom letölteni....

Mindez most arról jutott eszembe, hogy szeretnék letölteni egy frissítést a Nokia PC Suite progihoz... Ezelőtt két hónappal ezt még egy gyors, normális oldalon egy linkre kattintva másodpercek alatt megtehettem... Most először frissíteni akar a böngészőm egy Macromedia 7-est (ok, le voltam maradva), majd nézhetem 15 mp-ig az animált forgólótök százalék-skálát, hogy betöltődik a flash, majd hat kattintásra elérhetem, hogy már csak nyelvet kell választanom és a Download gombra böknöm... Majd idegeskedni, mint a barom, mert a 22 megából csak 2 jön le és mexakad.
Amennyi energia elment arra, hogy ezt lefejlesszék, bemutassák valami marketingtuctuc gyűlésen és teljesen feleslegesen több millió gépen forogjon az animált skála, annyiból egy kisebb afrikai falu két hónapig öntözhetné a földjét... És a világ biztos jobban járna.